Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Οικολόγοι γιαλαντζί

Posted on 6:03 π.μ. by biorama

http://img.mynet.com/ha3/b/bitkisel_yag.jpg
Έλαβα ένα e-mail οικολογικού ενδιαφέροντος προσφάτως, που είχα ξαναλάβει προ ετών από διαφορετικό αποστολέα. Το μήνυμα αυτό αποστέλλεται εν είδει ηλεκτρονικής αλυσίδας, με σκοπό (όπως πιστεύουν οι αποστολείς) να ευαισθητοποιήσει - υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος - τους παραλήπτες.
Τι γράφει, όμως, το μήνυμα και ποιος το πρωτο-υπογράφει; Γράφει ότι τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια δεν πρέπει να τα χύνουμε στο νεροχύτη, επειδή έτσι ρυπαίνουμε και καθιστούμε ακατάληλα εκατομμύρια λίτρα νερού. Αντιθέτως, πρέπει να τα σφραγίζουμε σε μπουκάλια και να τα πετάμε στα σκουπίδια. Αυτά γράφει ο αρχικός συντάκτης του μηνύματος, που υπογράφει ως Χημικός Μηχανικός, Διδάκτωρ και Υπεύθυνος Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΣΕΕ (αγνώστων λοιπών στοιχείων).
Ο ενταύθα υπογράφων δεν τυγχάνει θετικός επιστήμων, ενώ και στα γυμνασιακά του χρόνια δεν διέπρεπε στη Χημεία. Έχει διαβάσει, όμως, για κάποιες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν να λιγοστέψουμε τα "υγρά" και οργανικά απορρίματά μας, που καταλήγουν ανεπεξέργαστα στις χωματερές, όπου αποσυντίθενται παράγοντας μεθάνιο και - ουκ ολίγες φορές - προκαλώντας πυρκαγιές, που μετά αποδίδουμε σε... Τούρκους σαμποτέρ! Γνωρίζει, επίσης, ότι οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού, στην Ψυττάλεια και αλλού, καθαρίζουν αποτελεσματικά τις λιπαρές ουσίες από τα αστικά λύμματα, τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα ως (σχεδόν) πεντακάθαρο νεράκι.
Γιαλαντζί μού φαίνεται, λοιπόν, ο Δρ Χημικός Μηχανικός, και παραπλανημένοι οικολόγοι οι επαναπροωθούντες το μάλλον άστοχο μήνυμα. Γιατί, όμως, καλόπιστοι πολίτες του Διαδικτύου διασπείρουν ανακριβείς πληροφορίες και "συμβουλές"; Προφανώς λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Και πού θα βρουν τη σωστότερη ενημέρωση; Όπου "τους φωτίσει ο Θεός", σύμφωνα με μία εκδοχή, ή σε πηγές του υπεύθυνου για την προστασία του περιβάλλοντος κράτους, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η οποία όμως θα είχε ισχύ αν μιλούσαμε για πολιτισμένο κράτος (π.χ. Σουαζιλάνδη, Παπούα Νέα Γουϊνέα κ.λπ.) και όχι για την Ελλάδα.
Ημείς, ως γνωστόν, μαζί με πολλά άλλα θαυμαστά, προσφέραμε στην  ανθρωπότητα τη λέξη "οικολογία". Κατόπιν τούτου, θεωρήσαμε προφανώς ότι εξαντλήσαμε την αποστολή μας. Οπότε επικυρώσαμε, μεν, μετά τυμπανοκρουσιών, το Πρωτόκολλο του Κιότο, το εγγράψαμε δε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας. Κατακτήσαμε, λοιπόν, το μοναδικό προνόμιο να είμαστε η πρώτη χώρα στην Ιστορία που τιμωρηθήκαμε βάσει του Πρωτοκόλλου, εν μέσω συντροφικών μαχαιρωμάτων των ομόσταβλων Επιτρόπου Περιβάλλοντος της ΕΕ και Υπουργού (ας πούμε) Περιβάλλοντος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Για τι ακριβώς, όμως, τιμωρήθηκε η Ελλάδα; Επειδή ρυπάναμε περισσότερο απ' όσο είχε ορισθεί; Επειδή οι έλεγχοι που κάναμε στις πηγές των ρύπων δεν ήταν αποτελεσματικοί; Επειδή οι μετρήσεις δεν ήταν ακριβείς; Για τίποτα απ' αυτά. Τιμωρηθήκαμε επειδή η επιτροπή του ΟΗΕ, που πέρασε από τη χώρα μας για να δει τι γίνεται, δεν βρήκε κανένα Χριστιανό (ή ό,τι άλλο) με ένα μηχάνημα να μετρά τη ρύπανση, δεν βρήκε κανένα σχετικό υπάλληλο στο "αρμόδιο" (λέμε τώρα...) Υπουργείο για να απαντήσει το τηλέφωνο και να τους πει τι κάνουν ή - έστω - τι σκοπεύουν να κάνουν με το ζήτημα.
Εξ ου και η "καμπάνα". Όχι επειδή δεν τηρήσαμε τα όρια εκπομπής των αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση. Αλλά μάλλον επειδή οι περισσότεροι από εμάς αρεσκόμαστε στις γιαλαντζί* συνταγές. Είτε αυτές αφορούν στα ντολμαδάκια, είτε στους οικολόγους, είτε στους πολιτικούς...
* γιαλαντζί = ψεύτικο, εκ του τουρκικού yalan (=ψέμα)

No Response to "Οικολόγοι γιαλαντζί"

Leave A Reply