Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Κρίση και οικολογία μπορούν να συμβαδίσουν

Posted on 5:59 π.μ. by biorama

 Του Ανδρέα Αναστασίου

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjWvVj6H7nXfNYOD_zc50os4GfsUcFIdGw-I71hAOFB61QRDUAΥπάρχει προηγούμενο, στο οποίο μπορούμε να διακρίνουμε αναλογίες με τις σημερινές συνθήκες. Αυτό είναι το «New Deal» που εφάρμοσε ο Φράνκλιν Ρούζβελτ, προκειμένου οι ΗΠΑ να αντεπεξέλθουν στις καταστροφικές συνέπειες του Μεγάλου Κραχ του 1929. Η τραγική συγκυρία οδήγησε, τότε, το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, που μέχρι εκείνη την ώρα προωθούσε ένα μοντέλο άκρατου καπιταλισμού, στην υιοθέτηση μέτρων κοινωνικού κράτους και κάποιου περιορισμού των τρομερών ανισοτήτων, αλλά και - γενικότερα - της επικράτησης περισσότερης λογικής και λιγότερης ασυδοσίας στις οικονομικές σχέσεις και λειτουργίες. Δεν είναι βέβαιο, φυσικά, ότι και τώρα θα έχουμε ανάλογες εξελίξεις, υπάρχουν όμως παράγοντες που ωθούν προς μια τέτοια κατεύθυνση.
Όσον αφορά, πιο συγκεκριμένα, στις περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις, ας διακρίνουμε δύο περιπτώσεις: αυτές που γίνονται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ήτοι για λόγους επικοινωνιακούς, και αυτές που γίνονται επειδή θεωρούνται πράγματι και με άμεσο τρόπο κερδοφόρες.
Οι πρώτες από αυτές φοβάμαι ότι θα πληγούν από την κρίση, για τον απλό λόγο ότι πολλές επιχειρήσεις, όταν είναι αναγκασμένες να προβούν σε άμεση περικοπή του κόστους τους, ξεκινούν την εξοικονόμηση από τα κονδύλια της επικοινωνίας, τα οποία θεωρούνται πιο ελαστικά και όχι άμεσα σχετιζόμενα με τις βασικές παραγωγικές λειτουργίες τους.
Επιχειρήσεις, όμως, που έχουν επιλέξει περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις, όχι από λόγους φιλανθρωπίας και οικολογικής συνείδησης αλλά από καλά υπολογισμένο συμφέρον, δεν βλέπω γιατί να μη εξακολουθήσουν να επενδύουν οικολογικά. Τα υβριδικά αυτοκίνητα, ας πούμε, δεν ωφελούν μόνο το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη του καταναλωτή, που δαπανά λιγότερα χρήματα για καύσιμα. Τα κουφώματα που παρέχουν αποτελεσματικότερη θερμομόνωση, οι ηλιακοί συλλέκτες, οι οικονομικοί λαμπτήρες, η ανακύκλωση συσκευασιών και πλήθος άλλων οικολογικών εφαρμογών θεωρώ ότι μπορούν κάλλιστα να συνδυασθούν με τα καλώς νοούμενα συμφέρονται επιχειρηματιών και καταναλωτών, ακόμη και την περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία θα χωλαίνει λόγω της κρίσης.
(Άρθρο από το περιοδικό ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 21, τεύχος 25, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2008)

No Response to "Κρίση και οικολογία μπορούν να συμβαδίσουν"

Leave A Reply